Kolme syytä syödä tattaria

Olen noudattanut kasvisruokavaliota nyt muutaman vuoden ja olen usein törmännyt väitteeseen, ettei kasvisruuasta saa riittävästi kaikkia ravintoaineita, varsinkin jos liikkuu paljon. Usein kysytään, mistä oikein saan proteiinia, rautaa ja kalsiumia, kun en pahemmin käytä maitotuotteita tai syö lihaa. Totuus on, että näitä ravintoaineita saa paljon muistakin lähteistä, kuin pelkästään eläinperäisistä. Voisin kirjoittaa niistä pitkän listan, mutta ajattelin sen sijaan esitellä yhden ruoka-aineen, johon olen erityisen tykästynyt, nimittäin tattarin.

Mikä on tattari?

Koska tattari ei ole kaikille tuttu, niin kerron muutamalla lauseella, millaisesta ruoka-aineesta on kyse. Tattari on luontaisesti gluteeniton tatarkasvi, jonka siemeniä käytetään leivonnassa ja ruuanlaitossa. Tattari luokitellaan viljakasviksi, mutta vaikka sen englanninkielinen nimi buckwheat viittaa vehnään, se ei ole sukua vehnälle eikä se ole heinäkasvi.

Itse tykkään keittää ja syödä tattarisuurimoita riisin tapaan, mutta tattaria löytyy myös jauhoina, hiutaleina, rouheena ja pastana. Tattarissa on hyvä, hieman pähkinäinen maku, joka sopii moneen ruokaan, mutta erityisesti aasialaiseen.

3 syytä syödä tattaria

1.       Tattari on hyvä proteiinin lähde

Vaikka tattari on pääasiassa hiilihydraatin lähde (65 g / 100 g), sisältää se myös 14 grammaa proteiinia per 100 g. Saman verran kuin esim. Elovenan kaurapuuro. Tattaria pidetään hyvälaatuisen proteiinin lähteenä, sillä se sisältää yhteensä kaksitoista aminohappoa, joista kaksi ovat välttämättömiä (eli ihmisen on saatava ne ravinnosta) – lysiiniä ja arginiinia.

2.       Tattari sisältää kalsiumia

Tattari sisältää runsaasti kalsiumia – noin 100 mg / 100 g. Kasvissyöjille, jotka eivät käytä maitotuotteita, sekä vegaaneille, on tattari hyvä kalsiumin lähde. Kalsiumin saantisuositus aikuiselle on noin 800 mg vuorokaudessa.

3.       Tattarista saa rautaa

Tattari sisältää rautaa tuotteesta riippuen 2-4 mg / 100 g. Kasvissyöjät eivät saa rautaa maksasta ja punaisesta lihasta, kuten sekasyöjät, mutta onneksi tattarista sitä löytyy. Raudan saantisuositus on noin 15 mg vuorokaudessa.

Tiesitkö myös, että tattarilla sanotaan olevan terveydellisiä vaikutuksia? Tattari muun muassa sisältää runsaasti antioksidantteja, ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena sekä ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

Joko olet kokeillut tattaria? Jos et, niin hopi hopi kauppaan!

Elina

Hoorayforsquats.com

IG @hoorayforsquats

FB Hooray For Squats -blogi